Когато миналата година получава съобщение в Instagram от визуалния директор на

...
Когато миналата година получава съобщение в Instagram от визуалния директор на
Коментари Харесай

Малките тайни на хубавия портрет

Когато предходната година получава известие в Instagram от визуалния директор на Time, 28-годишната Луиза Дор надали е повярвала, че списанието желае да й разпореди снимането на 46 портрета на авторитетни дами и 12 корици за плана First. Условието е всички портрети да са снимани тъкмо по този начин, както Луиза постоянно снима – със смарт телефона й. Така тя снима едни от най-хубавите портрети на дами от Арета Франклин през Елън Дедженеръс до Хилъри Клинтън.

Наскоро, с помощта на съдействието ни с Motorola , имахме опция да тестваме Motorola Moto G Plus и да забележим на процедура какво може да реализира камера на смарт телефон за един прекрасен портрет по улиците на града. Телефонът е в междинния ценови клас, само че не го подценявайте поради това. Има си всичко – от смъртоносен огледален дизайн до богата на екстри двойна камера. Докъде ще стигнете, зависи единствено от вас. Луиза Дор е снимала портретите за Time с модел с много по-ограничени механически благоприятни условия.

Докъде ще стигнете във фотографията, зависи единствено от вас.

Хубавата фотография и портрет в действителност не зависи от това кой с какъв фотоапарат снима. Принципите на фотографското изкуство важат за всички. Хората вършат фотосите, не фотоапаратите. Хората могат да усвоят основите и да се усъвършенстват, а техниката ни я дават в ръцете все по-съвършена с всеки идващ модел смарт телефон. Не ви е нужно да имате професионална камера, пет обектива и скъпи стратегии за обработка, с цел да извършите въздействащ портрет. Питайте Луиза Дор.



Първата загадка на фотографията? Снимайте.
Казват, че след 100 000 фотоси сте фотограф. Това не е виц, а истина. Във фотографията човек се учи и от четене и гледане, само че най-много от процедура. Снимайте. Всеки ден. Поставете си дневен предел за брой фотоси и го покривайте. Гледайте ги, анализирайте ги. Това учи повече от всичко друго. Moto G Plus в това отношение разполага с 64 GB памет за предпазване с опция за разширение и 4 GB RAM. Няма място за оправдания. 

Уважавайте камерата на смарт телефона си.
Камерата на смарт телефона е камера като всяка друга. Почиствайте я постоянно с мъничко късче плат за разчистване на очила например. А в случай че имате специфичен план, директно преди него. Moto G Plus има 5.99-инчов екран и двойна камера с два датчика (12 и 5-мегапикселови). Вторият датчик разрешава повече дълбочина на фрагмента и повече замъгляване на фона (f/1.7 , което е на равнището на моделите флагмани в момента).



Обектът на портретната снимка са хората.
Когато вършиме портрет на дете или възрастен, в никакъв случай не забравяйте, че най-важното е да покажете индивида. Той е центърът – неговите забавни черти, темперамент, взор, изражение, физика, душа. Не пропускайте този прелестен късмет да надникнете в уникалността на една персона с камерата си, разсейвайки портрета му с „ фон “. 

Позиране? Да, само че естествено.
Много постоянно виждам съветски туристи (или по-точно туристки), които театралничат за фотография в „ секси “ пози. Това е неуместно и смешно. Винаги е по-добре да стимулирате обекта си да театралничи, несъмнено, само че не в неестествени пози. Ако желаете да вземем за пример да фокусирате върху погледа, пробвайте да снимате от горната страна. Ако желаете да наблегнете убеденост, снимайте изпод. Експериментирайте с разнообразни ъгли, снимайте против светлина. Никога няма да сбъркате, в случай че моделът ви е извърнат на към 45 градуса и употребява ръцете си, вместо да ги държи компактно до тялото си. Каквото и да вършиме, не бъдете съветски туристки.



Намерете рамката и мислете за линиите.
Огледайте се към себе си и вижте какъв брой доста рамки има в близост. Поставянето на обекта ви в рамка го изолира и по този начин фокусът пада върху него. Ако намерите рамка в рамка, още по-добре. Дори да няма ясно забележима рамка, в която да поставите индивида, огледайте се за линиите – поставете го там, където линиите на средата водят към него. Друг метод е да търсите симетрията в един кадър и да подравнявате по линиите (например успоредни – небосвод, море, пясък).

Внимавайте за композицията .
Активирайте функционалността Grid и фокусирайте по златното предписание – фокусът би трябвало да е в една от пресечните точки. Ако вършиме непосредствен портрет на забавно лице да вземем за пример, едното око би трябвало да е тъкмо в една от тези точки. Ако е в цялостен растеж, можете да подравните обекта си по две отвесни успоредни линии. Тази функционалност е доста значима и за да изправяте и подравнявате фрагмента си паралелно на хоризонта.



Снимайте на естествена светлина.
Може би едно от най-важните неща за смарт телефон фотографията е да усвоите снимането на естествена светлина. Това е най-хубавата снимка. Motorola Moto G Plus има доста положителни благоприятни условия за снимане при ниска осветеност, само че аз персонално заобикалям да фотографирам при ниска осветеност по принцип. Това, което намирам за извънредно в G6 Plus (важи и за други модели на Motorola), е, че има най-добрия баланс на бяло, който съм виждала в смарт телефон. Задължително включете и HDR функционалността и експериментирайте с фрагменти против светлината, до прозорец, на непряка светлина и така нататък Овладяването на светлината е цяла просвета, само че и единствено с наблюдаване човек може да откри най-хубавите места в дома си да вземем за пример, където пада светлината, и най-хубавото време, през което тя е най-мека. 

Изберете фона деликатно.
Най-хубавите фонове са семпли и с забавна и неагресивна текстура. Стени, порти, забавни цветове и други Избягвайте безредни фонове за портрет като улици, трафик, минувачи зад обекта ви, цветове, пъстри декори и въобще неща, които лишават от вниманието и затормозяват един портрет. Интересни фонове има на всички места, накъдето и да се обърнете.



Нечетното е повече от четното.
Ако имате за задача да снимате повече от един човек (или предмет), стремете се по опция да се придържате към правилото на нечетния брой обекти. Това дава повече благоприятни условия за композиране и прави фрагмента по-интересен. Ето за какво, в случай че можете да избирате сред четен и нечетен брой, постоянно избирайте нечетния.

Играйте с настройките и резултатите.
Аз имам невисок толеранс към филтри и резултати, само че признавам, че е занимателно човек да си играе с тях и да опитва разнообразни неща. В някои случаи фотосите много се усъвършенстват.  Moto G Plus  има доста добре проведен ръчен режим, който разрешава регулирането на редица функционалности като баланс на бялото, ISO, дължина на фокус, експозиция. Все неща, които са значими за практиката (онази до 100 000 снимки). Екстрите са разпределени в шест режима за фотоси и в три за видео. При портретния режим можете да регулирате дълбочината на фрагмента и по този начин модерното замъгляване на фона. Режимът Cutout изрязва определения обект по контурите и може да се употребява за колаж. Spot Colour пък е за артистични опити – резервира се единствено един цветови акцент върху черно-бял кадър. Има и 10 филтри за лице. Функцията Smart Camera служи, с цел да разпознава обекти от фотографията и даже да ви насочва към Amazon, Wikipedia и така нататък Забавно и даже работи.



Бъдете смели и да не ви пука от рецензия.
Фотографията е като футбола или колите – всеки ги схваща. И всеки е подготвен да ви простреля на място с фотографски диалект като „ прегоряло ти е ей там в ъгъла “, което да убие целия ви ентусиазъм  Да не ви пука. В множеството случаи рецензиите са надалеч от всякаква градивност. Много хора, в това число и аз, избират да вземем за пример една концепция по-експониран кадър. Обичам да ми е ярко. Много по-смислено е човек да има фотографи или образци, от които да се възхищава и учи, в сравнение с да слуша кой какво мисли за фотосите му. В последна сметка човек стига досега, в който си е най-хубавият критик и няма потребност от различен.

В умозаключение, за хубав портрет не ви е нужна професионална цифрова камера, нито най-скъпия модел смарт телефон. Фотографията е дефинитивно демократизирана от смарт телефоните. За добър портрет ви би трябвало предпочитание, процедура и оптимална инвестиция, каквато несъмнено е.



С поддръжката на Motorola

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР